Praktisk sejlads

Om du er begynder, øvet, vil have et duelighedsbevis eller sejle kapsejlads, så har vi et kursus til dig.

Kursusforløb

Undervisningen følger Dansk Sejlunions retningslinjer. Du undervises én fast dag om ugen, og du vil derudover få mulighed for at deltage i andre arrangementer i både sejlerskolen og sejlklubben. 

Overordnet uddannelsesforløb kølbåd

Uddannelsesforløbet i Helsingør Sejlklub er tilrettelagt efter en fra-jord-til-bord tanke, så vi adresserer uddannelsesbehovet helt fra begynderen, der aldrig har sejlet før, til den erfarne, der ønsker at blive instruktør:

Klik her for at se mere information om det samlede kursusforløb ->

Kursusdage 2025

Sejlerskolesæsonen starter mandag den 7. april og slutter torsdag den 25. september. Vi sejler mandag til torsdag fra kl. 18:00 til 21:00 

Fordelingen af kursusudbud ser således ud:

  • Begynder: Mandag og torsdag
  • Øvet: Tirsdag og torsdag
  • Kapsejlads: Onsdag

For lukkedage, se sejlerkolens århjul ->

I løbet af en sæson er det forventeligt, at kursusdage kan blive påvirket pga. hård vind - typisk 3-5 dage. I de fleste tilfælde vil vi da undervise i teori i klubbens lokaler. Man kan også risikere fravær hos instruktøren eller skade på båden der gør det vanskeligt at sejle, og her vil vi altid forsøge at finde en løsning, men kan ikke garantere at det lykkes.

Øvrige aktiviteter

Vi tilbyder også en lang række aktiviteter som supplement til sejlerskole, se sejlerkolens århjul ->

Kurser

Inden du tilmelder dig, er det meget vigtigt at du læser og forstår de fulde kursusbeskrivelser og adgangskrav. Klik her for at se mere information om de enkelte kurser ->

Holdrotation

For at sikre, at alle får det bedst mulige faglige udbytte af vores kurser, evaluerer instruktørerne holdene efter de første 3-4 ugers sejlads fra sæsonstart. Herefter tilpasses holdene, så de er sammensat på den mest optimale måde for at styrke læringen og sejleroplevelsen. Du kan være tryg ved, at eventuelle justeringer sker inden for den dag og det kursus, du har tilmeldt dig, så din planlægning forbliver uændret.

Begynder

Kurset er til dig, der ikke har prøvet at sejle før eller endnu ikke har lært det helt grundlæggende omkring sejlads. 

 

Efter kurset ved du, hvad det vil sige at være gast, der bl.a. vil kunne styre en sejlbåd.

 

Adgangskrav

 

Øvet

Du har erfaring med at sejle, og har prøvet at sejle en båd ud af en havn for sejl og lavet mand-over-bord manøvre. Efter kurset er du en kompetent gast der, i nogen grad, kan tage ansvaret ombord og du har mulighed for at tage den praktiske prøve til et duelighedsbevis. Udgift til prøveaflæggelse er ca. kr. 500.

 

Adgangskrav

  • Færdigheder som ved gennemført "Begynder"-kursus. Læs mere ->


Kapsejlads

Du er en øvet sejler og har lyst til konkurrence og hurtige manøvrer. Du ønsker at blive udfordret i pressede situationer, og du har nemt ved at bevæge dig rundt på båden. Kapsejladsen vil foregå sammen med Helsingør Sejlklubs onsdags-match/kapsejlads. 

 

Adgangskrav

  • Færdigheder som ved gennemført "Øvet"-kursus. Læs mere ->

 

Bådfører

Bådfører er ikke et kursus. Som øvet sejler med enten ”Sønæringsbevis duelighedsbevis” eller ”Bevis for bestået duelighedsprøve” + VHF-bevis har man mulighed for at blive fritsejlet til at benytte klubbens både på egen hånd.

 

Adgangskrav

  • Færdigheder som ved gennemført "Øvet"-kursus. Læs mere ->
  • Enten ”Sønæringsbevis duelighedsbevis” eller ”Bevis for bestået duelighedsprøve”
  • VHF-bevis. Læs mere ->

 

Kontakt Mads Staunskjær, ms@helsingorsejlklub.dk hvis du ønsker at blive fritsejlet.

 

 

Instruktøraspirant

Instruktøraspirant er ikke et kursus, men et tilbud til dig, der godt kunne tænke sig at blive instruktør, men endnu ikke føler sig helt klar. Som instruktøraspirant sejler man med en sæson som hjælpeinstruktør.

 

Adgangskrav

  • Individuel vurdering

 

Kontakt Sejlerskolen, hvis du ønsker at blive instruktøraspirant.

 

 

Instruktør

Instruktør er ikke et egentlig kursus, men et tilbud til dig, der godt kunne tænke sig at føle glæden ved at undervise andre i at sejle.

 

Adgangskrav

  • Fritsejlet som ”Bådfører”. Læs mere ->
  • Evt. gennemført ”Instruktøraspirant”
  • Individuel vurdering

 

Kontakt Sejlerskolen, hvis du ønsker at blive instruktør.

 

 

Priser

Et kursus i praktisk sejlads koster kr. 2.700 for hele sæsonen + det kræver, at du er medlem af Helsingør Sejlklub. Prisen er inklusiv to middage i sejlerskolen samt to aftener, hvor vi griller efter sejlads.

Fritsejling som Bådfører, Instruktøraspirant og Instruktør er gratis.

Krav til din deltagelse

Din fysik

  • Du skal have en fysik, så du kan bevæge dig frit rundt på båden, når den sejler
  • Du skal kunne svømme 200 meter

Udstyr du skal have

I Helsingør Sejlklub lægger vi stor vægt på sikkerhed til søs. Sammen med Søsportens Sikkerhedsråd har vi defineret tiltag, så vi med større sandsynlighed, og hurtigere, kan bjærge en sejler, hvis personen falder over bord. Det stiller krav til din redningsvest og dens udstyr. Du skal du have en selvoppustelig vest med:

  • Løftestrop (Grab handle) så du kan løftes ombord, hvis du falder i vandet. Mange selvoppustelige veste har en løftestrop. Se billede herunder.
  • MOB LifeSaver (koster ca. kr. 200) så du er lettere at få fat på, hvis du falder i vandet. Se de første 6 min. af videoen på denne side https://moblifesavers.com/

Spørg din instruktør eller sejlerskoleudvalget inden du køber vest og udstyr, hvis du er i tvivl. Hvis du allerede har en selvoppustelig vest med løftestrop, behøver du ikke at købe en ny vest, men skal anskaffe en MOB LifeSaver og sætte på.

Til foråret, inden sæsonstart, afholder vi et sikkerhedsmøde, hvor vi vil gennemgå kravene til vest og vise, hvordan man tjekker og servicerer sin selvoppustelige vest.

  • Varmt og praktisk vind- samt vandtæt tøj
  • Solbriller og kasket/hat
  • Skridsikkert fodtøj med lyse ”non marking”- såler, så de ikke laver sorte streger på bådene

Bådvedligehold

Bådvedligehold er et vigtigt aspekt ved sejlads. Som kursist er det obligatorisk at deltage i forårets og efterårets bådoptagning, afrigning og klargøring af skolebådene. Ud over at lære om bådens ”anatomi” er bådvedligehold også en god måde at etablere netværk til andre kursister og klubmedlemmer. Du skal bruge forventeligt 1-2 weekend-dage i foråret og/eller i efteråret.

Det med småt ...

Udmeldelse i løbet af sæsonen, medfører ikke tilbagebetaling af kursusafgiften. 

Deltagelse i undervisning i sejlerskolen er på eget ansvar - både til søs og på land. Erstatningskrav vil ikke kunne gøres gældende overfor sejlklubben eller sejlerskolen. Sørg derfor for, at du selv evt. er dækket af en fritidsulykkesforsikring, som dækker sejlsport. 

Klubben forbeholder sig retten til at flytte rundt på kursisternes pladser til andre aftener, hvis det bliver nødvendigt.

Fra 2026 er tilmelding forbeholdt kursister der har gået 3 år eller mindre på sejlerskolen.

Tilmelding

Klik for tilmelding til sejlerskole ->  

Det kræver medlemsskab af Helsingør Sejlklub at gå på sejlerskolen.

Klik for at melde dig ind i Helsingør Sejlklub -> 

Notifikationsliste 
Hvis der ikke er flere ledige pladser på det kursus, som du ønsker at deltage i, kan du komme på notifikationsliste og få besked hvis der kommer ledige pladser senere. Nogle gange kommer der afmeldinger og andre gange har kan vi aktivere flere skolebåde end planlagt - det kan give ledige pladser som vi ikke kender nu. 

Kom på notifikationslisten ved at skrive til Sejlerskolen. Skriv følgende information:

  • Navn
  • Adresse
  • Telefonnummer
  • Hvilket hold du ønsker at gå på
  • Hvilken dag du ønsker
  • Beskrivelse af din sejlererfaring

Kontakt

Har du spørgsmål eller mangler du yderligere information, så skriv til Sejlerskolen eller ring til os på 21 42 00 00

Vi glæder os, til at byde dig velkommen til endnu en sæson på vandet med Kronborg om styrbord og bagbord.

Mange sejlerhilsner
Helsingør Sejlklubs Sejlerskole

Sponsors